2018[KONCEPT / MUSIK]

PASSING SPACE

KONSTNÄRLIGT TEAM: INGRID ROSBORG, ILKKA HEIKIÖ, CHIARA PELIZZER

GRAFITTIHANGAREN MALMÖ 2018

FULLTOFTASKOGEN, HÖRBY 2018

GYLLEBOVERKET, ÖSTRA VEMMERLÖV 2018

KVARNEN, HÖÖR 2018

Passing Space är en föreställning som genomförs på 4 olika platser runt om i Skåne. Platser som vanligtvis inte används för konstuttryck: en skog, en industrilokal och en gammal kvarn. Var plats med sin egen karaktär och historia ger varje föreställning dess unika uttryck. Föreställningen är en improvisation mellan en dansare, en ljussättare, en ljudkonstnär och en kostymör. En plats återuppstår i en ny form genom undersökande av vilka delar som är intressanta att lyfta fram av rummets karaktär. En strävan att hitta de uttryck som rummet besitter och förstärka dem.[LJUDDESIGN / MUSIK / SCENOGRAFI]

KURS I SJÄLVUTPLÅNING

BANDITSAGOR

REGI: JOHN HANSE

TURNÈ SKÅNE 2018-19

Maria ser fram emot några veckors sommarkurs i clownteater. Hon vill komma bort från stan, bort från allt jobbigt. Vad hon inte vet är att det kommer bli en omtumlande upplevelse som förändrar saker för alltid när den mysiga stämningen kursdeltagarna emellan förbyts i vuxenmobbning och maktfullkomlighet. Men Maria är trött på att knyta näven i fickan och bestämmer sig för att slå tillbaka på sitt eget vis.
Berättelsen om Maria och de andra kursdeltagarna är både komisk och tragisk. Grupptryck, maktmissbruk och vuxenmobbning genomsyrar historien. Samtidigt är det en berättelse om mod och att vägra gå med i det sociala spelet. På många sätt speglar den hur det svenska samhället ser ut idag. Sverige beskrivs ibland som ett av världens mest individualistiska länder, på gott och ont. Kurs i självutplåning behandlar vår längtan efter gemenskap och svårigheterna i att mötas när målet är att förverkliga sig själv.[MUSIK / LJUDDESIGN]

DON QUIXOTE

SKILLINGE TEATER

REGI: NILS PEDER HOLM

SKILLINGE SOMMAR 2018Verket bygger på sägner och folktro och dess kärnfrågor är lika aktuella i dag som då det skrevs. Det är uppgörelse med den tidens politiska dragning mot individualism, jakt på ekonomisk framgång, bort från sanna kärnvärden som ärlighet, altruism, empati och kollektivism."Grundhistorien gestaltas genom episoder av fysiska grupprörelser, korta replikskiften, rumsliga förvandlingar och suggestiva elektroniska ljudlandskap (Jonas Åkesson)."
- Theresa Benér, SvD[KONCEPT / MUSIK / LJUDDESIGN]

GUL FRAMTID

PUBLIC PLOT

REGI: JOHN HANSE

INKONST MALMÖ 2018I den tidiga gryningen ger sig två Sverigevänliga medborgarjournalister iväg på ett wallraffreportage som inte bara kommer ställa deras politiska engagemang på sin spets utan också sätta deras vänskap på prov.

I baksätet på en bil tar publiken del av en berättelse om kampen kring den sanna bilden av Sverige där allt inte är vad det synes vara."Ny spännande teknik, men inte för formens skull utan som ett redskap för att komma staden och berättelsen närmare in på livet. (...)
Samspelet mellan Jessica och Anton är en skickligt iscensatt balansakt. (...)
Med ”Gul framtid” skapar Public Plot ännu en uppsättning som gestaltar baksidan av Sverige. Som vänder på stenar och presenterar scenarion som inte bara är möjliga utan troliga. Just så här resonerar och agerar människor i ett system som gjort sig beroende av kriminalitet och svart arbetskraft. Och det är inte bara dimman som gör det svårt att säkert skilja oss från dem."

- Boel Gerell, Sydsvenskan[KONCEPT / MUSIK / LJUDDESIGN]

BLUE DREAMS

PUBLIC PLOT

REGI: JOHN HANSE

INKONST MALMÖ 2018Bilen rör sig i staden. Två skådespelare i framsätet.

I baksätet sitter publiken och tar del av en historia om en osynlig värld som plötsligt blir tydlig; en föreställning om den svarta ekonomin. En kombination av dialog och musik i filmisk samverkan med staden utanför bilrutan. En resa där man fysiskt följer berättelsen genom Malmö, ett formexperiment där det intima skådespeleriet möter dramat ute i stadsrum, lägenheter och restauranger med svartanställd arbetskraft.
Det mörknar. Bilen ger gas. Någon kommer dö ikväll."Knivskarpt komponerad föreställning. (...) I Public Plots uppsättning är tekniken och den udda spelplatsen ingen hipp dekoration till upplevelsen, utan ett nödvändigt redskap för att synliggöra en berättelse som vi alla redan känner till, men väljer att bortse från."
- Boel Gerell, Sydsvenskan

"Irma jämhammars blinginga telefon och långa naglar glittrar i framsätet. Dumt att tala om hennes och Oskar stenströms nerviga och totala närvaro. Det är vi i baksätet som är de frånvarande. Ingen safari i Malmös undre värld, men spännande och trovärdigt."
- Barbro Westling, Aftonbladet

"Genom hörlurar förmedlas ett slags förhöjd verklighet med en ljudbild som både förstärker varje trivial rörelse i bilen och lägger på ett musikaliskt lager som leker med den filmgenre vi har känslan av att befinna oss i. (...) En säregen helhetsupp­levelse som utforskar nya sätt att ta sig an teatern som konstform – och där formexperimentet faktiskt blir betydelsebärande. Scenen är pjäsen."
- Kristina Lindquist, DN

"Henrik Bromander har skrivit den improvisationsbaserade dialogen, som utageras konstlöst och dynamiskt, i regi av John Hanse. Kollektivet Public Plot använder koncept som haft stor framgång med exempelvis tyska Rimini Protokoll, dvs att man gör publiken till vittne i en rundtur på stan, där man i verkliga miljöer vill belysa en samhällsfråga."
- Theresa benér, Svenska dagbladet

"Det är en realism utöver det vanliga som uppnås genom intimiteten i bilen som kombineras med skådespelarnas ypperliga improvisationsförmåga.(...) Jag måste säga att Blue Dreams bjuder på en teaterupplevelse som är synnerligen övertygande och faktiskt något av det starkaste jag upplevt på mycket länge."
- Clemens Altgård, SKD[KONCEPT / MUSIK / LJUDDESIGN]

HEMLIGT

BANDITSAGOR

MANUS: ALEXANDRA LOONIN

TURNÉ SKÅNE 2018-19I Hemligt vill vi tillsammans med publiken se hur vi kan närma oss det kanske mest privata - dagboken, undersöka vårt innersta och det vi håller för oss själva. Föreställningen handlar också om hur hemligheter kan påverka en grupp och dess sociala strukturer.

Formmässigt använder vi oss av en hörlursform för att komma så tätt inpå rollfigurernas tankar och känslor som möjligt. Skådespelarna utrustas med små mikrofoner, publiken förses med hörlurar och får på så vis ta del av ett intimt samtal som ger känslan av att tjuvlyssna. Perspektiven skiftar i en kollageliknande berättelse."I ett hörn av rummet har kompositören Jonas Åkesson riggat en utrustning som gör det möjligt för publiken att ta del av skådespelarnas repliker och inspelningar av musik och inre monolog simultant, via hörlurar. Och det förunderliga sker att så snart lurarna trätts över de livliga femteklassarnas öron, blir koncentrationen total. (...) Vad som slår an är i stället utförandet som bärs inte bara av den smarta tekniken utan också i hög grad av skådespelarna som med knivskarp precision gestaltar barnens lager av känslor. Det är ingen tvekan att detta är ett drama på blodigaste allvar, i en elvaårings värld."
- Boel Gerell, Sydsvenskan

"Alla i publiken har försetts med hörlurar och genom Jonas Åkessons ljudarbete så hör vi inte bara vad som sägs i klassrummet utan också förinspelade ljudeffekter och stämningsskapande musik. Dessutom, nog så viktigt, hör vi även rollfigurernas inre tankar och reflektioner. (...) Eleverna från klass 5 A och B sitter andäktigt tysta medan dramat utspelas i klassrummet och entusiasmen efteråt är inte att ta miste på."
- Gunilla Wedding, SKD