2014[BILDKONCEPT / LJUDDESIGN / MUSIK]

SMÅLANDS MÖRKER

REGIONTEATERN BLEKINGE KRONOBERG

REGI: JOHN HANSE

TURNÉ SMÅLAND, BLEKINGE, MALMÖ, STOCKHOLM 2014

En gång i tiden var saken klar för Erik. Han ansåg att människor var olika mycket värda, och att samhället borde förändras enligt denna princip. Monolog baserad på Henrik Bromanders serieroman. Ljudet utgår liksom resten av iscensättningen från Eriks perspektiv, ett subjektivt collage av ljudeffekter och musikaliska ljud.”Jag sitter fastnitad i en timmes kristallklar monolog av skådespelaren Edvin Bredefeldt, i lika klar och förtätad scenografi och ljud/ljus bearbetning (...) En mycket lyckad dramatisering som tycks ta hand om förlagan på ett helgjutet sätt. En bugning till Bredefeldt och till regin: John Hanse, till animationsansvarig och ljuddesignern Jonas Åkesson.”
-Smålandsposten

”Pjäsen är bara 45 minuter lång, men efter den trekvartens nedstigning i ett personligt fascisthelvete sett genom Nässjöbon Eriks ögon, är man urlakad, berörd, skrämd till livet och paradoxalt nog glad för att det känns så. (…) Det är ett imponerande lagarbete, alltifrån fondens videoprojektioner av originalteckningarna till Jon Mårtensson och Jonas Åkessons musik som skär, pulserar och låter publiken sitta som på nålar.”
-Expressen

”Fyrtiofem minuter, en skådis och tre projektionsskärmar. Pulserande musik jobbar upp tempo och förväntan. (…) Smålands mörker komprimerar faktum. Kryper in under skinnet och orsakar ett skavande som är alldeles nödvändigt.”
-Nummer.se

”Smålands mörker” är en monolog, skickligt orkestrerad med bildsättning och en intensiv ljudbild. (...) Den komplexa och destruktiva berättelsen överlämnas till publiken via en iscensättning som är stark, intelligent och ytterst angelägen.
-Svenska Dagbladet

UTTAGEN TILL SCENKONSTBIENNALEN FÖR BARN OCH UNGA 2016[LJUS / PROJEKTIONSTEKNIK]

MORFAR - SÅ NÄRA LÅNGT BORTA

TEATER INSITE

REGI: PELLE ÖHLUND

BASTIONEN MALMÖ 2014

TURNÉ SKÅNE 2014

CHISSINAU, MOLDAVIEN 2015

ST PETERSBURG 2015

En vandringsföreställning i ett rum av mellanrum, där publiken förs in i situationerna, mörkret och ljuset. 

En skådespelare och en musiker. Båda söker sin morfar. Den ena tysk och soldat i Hitlers armé. Dog i ryskt fångläger. 
Den andre rysk soldat, gick segrande ur kriget men inte ur livet. 

En berättelse om behovet av att lära känna sin historia för att lära känna sig själv och nuet."De visuella inslagen har Signe Krogh arbetat fram. I samverkan med ljus/ljud-designern Jonas Åkesson har hon skapat en inramning där mörkret plötsligt punktvis lyses upp."
- Clemens Altgård, Skånska Dagbladet

"Resultatet är ett levande allkonstverk som drabbar sin publik i solar plexus.(...) Allt och alla på scen samverkar för att bidra till att vi som publik ska bry oss om två morfäders öden.(...) Frågan är vad gruppen nu ska ta sig an om de vill toppa det här."
-Mathias Meyrell, Skånes Fria

TILLDELADES PRISET "AUDIENCE CHOICE AWARD" PÅ BALTIC INTERNATIONAL FESTIVAL CENTER, ST PETERSBURG 2015[MUSIK]

BABY YAGA

BANDITSAGOR

REGI: JOHN HANSE

TURNÉ SKÅNE 2014

Natalia är ensam hemma. Ingen mamma eller pappa syns till och det är mörkt i lägenheten. En dag knackar det på dörren. En främmande kvinna med pälsmössor på fötterna och fågelbajs på jackan står i trappuppgången och vill komma in. Hon säger att hon heter Baby Yaga. En föreställning om ett barn som lever i en otrygg hemmiljö, men som med fantasi och lekfullhet möter det okända.[LJUDDESIGN / MUSIKVAL]

VIA DOLOROSA

TEATER INSITE

REGI: DAN KANDELL

BASTIONEN MALMÖ 2014

Teater som en film noir-pastich om nedskärningar i välvärden och humanistiskt ansvar, berättad som en deckarhistoria.
Ljudet finns där hela tiden, runt publiken, som i filmljudläggning, med klichéljud från film noir-estetiken: trafikbrus, polissirener, restaurangsorl, en backelittelefon och bearbetad jazzmusik som efter hand övergår i en allt mer skruvad ljudbild från en sjuk värld.”Den fysiska miljön är i sig som ett väsen. Kulisserna andas, låter, ringer, larmar och gör sig till. (...) Det är aktuellt och politiskt med hopp om förändring, i vass konstnärlig förpackning.”
- Skånes Fria Tidning[LJUDDESIGN]

MASSAKERN VID MUREN

HISTORISKA MUSEET

PROJEKTLEDARE: LENA HEJL

STOCKHOLM 2014

Permanent utställning om slaget vid Visby ringmur på Historiska Museet i Stockholm. Utställningen består bl.a. av montrar med världsunika fynd av 650 år gamla rustningar och skelett. Ibland ljuder en illavarslande ton i rummet eller ett ljud ekar med materialkänsla från montrarnas objekt. Plötsligt är slaget överallt i rummet, med projektioner över väggarna och omslutande ljud.”Massakern vid muren är en fin utställning, och den borde ha en given publik.”
-Svenska Dagbladet

”Dramatik är för övrigt ett bra ord för att beskriva den här utställningen i sin helhet. (...) Även ljudet bygger upp den täta stämningen – allt är mycket genomtänkt, snyggt och skickligt gjort. (...) Som helhet är det otroligt skickligt och omsorgsfullt, och användandet av modern teknik är imponerande. Formen är modern och elegant.”
- Utställningsestetiskt Forum[SCENOGRAFI / PROJEKTIONER / LJUS]

NATTEN BÖRJAR NU

TEATER FORATT

REGI: NICLAS SANDSTRÖM

BASTIONEN MALMÖ 2014

TURNÉ VASS SKÅNE 2014

A blir stoppad av makten en morgon på väg till jobbet. Med full kraft faller livet isär på ett ögonblick. Minnen, drömmar och framtid ter sig lika absurda som verkliga. Och istället startar en resa som cirkulerar kring vår tids kanske mest aktuella och komplexa begrepp. NATTEN BÖRJAR NU är ett teatralt blindtest i en drömvärld lika sjuk som vår egen – om övertygelse, vithet och språkets makt.“Oroväckande kul […] förtvivlat och skevt underhållande”
Nummer.se (Betyg 4 av 5)