2016[LJUDDESIGN]

SNÖVIT

BANDITSAGOR

REGI: SANNE AHLQVIST BOLTES

TURNÉ SKÅNE 2016-17
Vi får följa Snövits uppväxt på den skånska landsbygden och sedan hennes äventyr när hon rymmer till den stora staden Malmö. På sjukhuset, som nästan ser ut som ett slott, träffar hon sju sjuksköterskor som har alldeles för mycket att göra. Sagan handlar om hur det är att vara rädd och modig på samma gång. Om att våga agera och att inte bara titta på. Snövit och de sju sjuksköterskorna utkämpar en kamp mot ett system som inte räcker till för alla. Ljudeffekter görs live av skådespelarna med mikrofoner som förändrar ljuden till olika funktioner."En dag packar hon ihop sina få tillhörigheter och rymmer med buss in till centrala Malmö, på jakt efter Fanny. Och detta är kanske föreställningens snyggaste scen, med ett charmigt kaos av fruktstånd, köpcentrum, Bingolottoförsäljare och scientologer, skapat av genomgående fiffiga ljudeffekter. Den som blundar befinner sig mitt i city."
- Sara Berg, Expressen

"Det här är en föreställning som tack vare humorn och de snabba vändningarna blir både underhållande och emotionellt engagerande."
- Clemens Altgård, Skånska Dagbladet

"Detta är politisk teater, om än för barn och genom att använda sig av nyskrivet material från unga svenska författare och serietecknare förankras sagorna i samtiden och dagens frågeställningar. Det känns och biter, upplever jag det som, på både barn och vuxna."
- Boel Gerell, Sydsvenskan[LJUDDESIGN]

VÅLD OCH PEDAGOGIK

REGI: JOHN HANSE

INKONST MALMÖ 2016

TURNÉ STOCKHOLM, GÖTEBORG, JÖNKÖPING, UMEÅ, LEIPZIG, HAMBURG, OXFORD 2016

Det sägs att vi måste förstöra det som förstör oss, men hur ska det kunna ske när vi är på väg att förlora? Våld och pedagogik är en föreställning som vill få den övertygade pacifisten att knyta näven och den stenkastande aktivisten att tänka om. Med utgångspunkt i Bertolt Brechts pjäs Åtgärden gestaltar fyra skådespelare tillsammans med publiken en kedja av händelser som hade kunnat vara här och nu, på lek och på blodigt allvar. Ljuddesign med funktion att skapa en känsla av dokumentära situationer, frysa dem och lämna utrymme för tystnader."Som scenkonstverk fungerar det utomordentligt. Skådespelarna är övertygande, ljudeffekter och mörkläggning skapar stämning."
- Abigale Sykes, Skånes Fria Tidning

"Det är spännande att se Brechts material spegla en ny tid. (...) Och, det bästa av allt: här finns faktiskt inte några färdiga, helgjutna svar."
- Ingegärd Waaranperä, Dagens Nyheter[SCENOGRAFI / LJUS / PROJEKTIONER]

SMASH UP - A DOCUMENTARY ROCK PERFORMANCE

TEATER FORATT

REGI: NICLAS TURESSON

BASTIONEN 2016

Den egyptiska revolutionssångaren Ramy Essam och den svenska skådespelerskan Siham Shurafa står på scen tillsammans - med ett rockband i ryggen. Genom fragment ur deras liv får publiken uppleva ett unikt men självklart möte.“Andlöst om priset för frihet. (...) Den flimrande, andlösa frekvensen förstärks av Jonas Åkessons effektfulla scenografiska lösningar där ständigt nya budskap lyser upp scenens fladdrande banderoller.”
- Boel Gerell, Sydsvenskan

“Smash-Up kan ses som ett djärvt experiment där varje ny scen innebär ett perspektivskifte (...) Det blir ett fascinerande möte mellan två människor på scenen men också en förmedling av angelägna erfarenheter till publiken.”
- Clemens Altgård, Skånska Dagbladet

"Teater Foratts möte mellan Siham Shurafa och Ramy Essam exploderar i intensitet, obekväm identitetshumor och utsökt brutala bilder."
- Oscar Steen, Scenkonstguiden[IDÈ / KONCEPT / LJUDDESIGN / MUSIK]

GALLRING PÅGÅR

BANDITSAGOR

REGI: JOHN HANSE

TURNÉ SKÅNE 2016-17

TRANSISTOR SCENKONSTFESTIVAL 2016

Gallring pågår är en suggestiv thriller i biblioteksmiljö. Vi möter Bibliotekarien och Låntagaren, två knappt synliga varelser som balanserar på gränsdragningen för vem som tillåts plats i ett samhälle. Genom en fängslande lek med ljud och form får publiken via hörlurar nära och intimt följa deras berättelse, på den plats dit vi alla är välkomna – biblioteket.“Det är oerhört suggestivt. Själva formen och spelplatsen skapar en känsla av förhöjd verklighet. (…) Jonas Åkessons ljuddesign gör sitt till: musiken, prasslet av boksidor som vänds, andetagen, och så bibliotekets ljud som pågår parallellt – som om det plötsligt väckts till liv ur sin anonyma slummer. Jag grips av en häftig önskan att alltid ha på mig sådana här hörlurar på offentliga platser, att livet alltid borde bjuda på en bit iscensatt dramatik.”
- Oline Stig, Sydsvenskan

"Vi i publiken förses med hörlurar. Skådespelarna säger replikerna lågmält, men i lurarna ljuder rösterna kraftfullt. Sedan tillkommer alarmerande, sorlande och mullrande ljud som anger att något är skevt. Ett stilgrepp som filmregissören David Lynch använde så effektivt i Twin Peaks för att skapa skräckstämning."
- Clemens Altgård, Skånska Dagbladet

"I hörlurarna här vi replikerna, som om vi tjuvlyssnade eller av slumpen blev vittne till ett oväntat möte. Vi behöver inte heller vara nära för att höra.Ljudillustrationer och musik förstärker stämningen, som ibland är overklig, filmisk.(...) Gallring pågår är en suggestiv och spännande iscensättning av ett möte på ett bibliotek mitt i vår vardag."
- Ulf Mårtensson, Ystads Allehanda